Friss topikok

  • Mobilefan: Csak a 4.1-es (vagy újabb) szoftverrel. Úgynézki az Apple-nek 2010-ben sikerült felébrednie. (2010.10.24. 00:32) Nokia BH-504
  • Mobilefan: @tammasibela: Azt azért nem mondanám hogy mindig le voltak maradva, és főleg nem tudásban. 2007 el... (2009.08.15. 00:48) Mi a baj(om) a Nokiával?
  • tammasibela: Egy barátomnak is ilyen van, eléggé jó telefon, nagyon jól kézre áll. És elég okos is. ---------... (2009.08.10. 19:08) Az 5800 és az új rendszer
  • Mobilefan: A jobboldali link anjánlóban kell körülnézni(iPmart, Nokiaprogramok). Nem egyszerű rászenvedni, a ... (2009.08.06. 00:30) N-gage 5800-án

OVI - a Nokia virtuális világa

2009.05.07. 13:39 Mobilefan

Mint korábban említettem az iPhone, és a viszonylag felszabadított 2.0-ás szoftver sok céget komoly lépésekre sarkallt. A Nokia is megirigyelhette az almások jól menő alkalmazásboltját, ugyanis úgy döntöttek, hogy egy hasonló, de komplexebb szolgáltatást indítanak. Szégyen is, hogy az egyik legelterjedtebb mobilplatform a kezükben van, de az alkalmazások nehezen jutnak el egy átlagos felhasználóhoz. A vicc az egészben hogy a Nokiának legalább 4 Alkalmazásboltja van jelenleg is, csak egyiket sem veszi komolyan.

 

Volt élet az AppStore előtt:
 
Softwaremarket: 2002-ben, fél évvel az első S60-as készülék kiadása után a Nokia megnyitotta a saját alkalmazásboltját. Nyitáskor kb. 20 alkalmazás volt elérhető, pedig akkor már jóval több létezett. Ma sem sokkal jobb a helyzet, pár ezer alkalmazás lehet a mostani készlet, de egy adott telefonra, csak jóval kevesebb érhető el.
 
Hivatalosan beleolvad az OVI store-ba.
 
 
Letöltés!/Katalógusok menüpont a telefonokban: Bizony a telefonokon már 2005-ben gyárilag rajtavolt egy alkalmazásbolt. Kicsit megelőzték korukat, szerintem ez lett a vesztük. Pontosabban az, hogy akkoriban kevés volt még a WLAN-nal szerelt telefon, mobilinternettel meg drága lett volna onnan szedni a programokat. A másik dolog az hogy, ez sem volt egy mennyiségbajnok szolgáltatás. Kezdetekben 10-20 program volt elérhető, telefontól függően, és kisebb nagyobb változásokkal ez volt 2008 végéig. Akkor történt az hogy beengedték a Jamba!-t a bizniszbe, amitől végülis jobb lett a kínálat, de pofátlan áron.
Az OVI Store telefonos megjelenése után valószínűleg megszüntetik az egészet.
 
 
Mosh: Szintén korát megelőző, és kevéssé hirdetett szolgáltatásról van szó. Az volt az alapötlet, hogy csináljuk egy olyan rendszert, amibe regisztrálás után egyszerűen megoszthatjuk az alkalmazásainkat, háttérképeinket, csengőhangjainkat, játékainkat (persze csak ingyenes dolgokat), és megjelölhettük milyen telefonon működött nálunk. Ebből a rendszer rögtön kikalkulálta, hogy milyen más telefonokkal lehet kompatibilis az adott cucc. Így ha le akartunk tölteni valamit, csak olyan dolgokat adott a rendszer ami garantáltan jó a telefonunkra, plusz a letöltés után egy órával megkérdezte, hogy kompatibilis volt-e a telefonunkkal. Ez tovább pontosította a dolgot.
Hivatalosan is megerősítet tény, hogy későbbiekben beleolvad az OVI-ba.
 
 
S60.com: Programokat itt is vásárolhattunk, de itt is kevés volt a mennyiség. Viszont nem is ez volt a főprofil. Az egész egy készülék adatbázis volt, kiegészítve egy alkalmazás kívánságlistával. Kifejezetten hasznos ötleteket láttam ott, de mivel alig szavaztak a jó ötletekre, így nem valósultak meg.
Júniusban bezárja a kapuit, valódi utód nélkül.


Ngage: Tulajdonképpen ez is idetartozik. A Nokia játékboltja mely másodjára is halálra van ítélve. Méghozzá azért mert nem saját üzleti alapokon áll, hanem csak egy mellékága a Nokia üzleteinek. Ezért történhet meg hogy ilyen kevés a hivatalosan támogatott készülék (megjegyzem feltörve szinte az összes S60v3-as kütyün használható). És ezért történik meg az, hogy az se tudja megvenni a játékokat aki esetleg megtehetné.
Hivatalosan beleolvad az OVI-ba.
 
És akkor nézzük mi is lesz ez:
Ha egyszerűsítve nézzük akkor tulajdonképpen kapunk egy, egy helyen elérhető alkalmazás és játék és zene bolt, továbbá Online fájlmegosztó, és szinkronizáló felület. Szinkronizálhatjuk a naptárat, a névjegyzéket, és a Gyári térkép adatait. Feltölthetjük a fotóinkat, videóinkat közvetlenül a telefonról, vagy web felületről, esetleg PC-n a PC Suite-ot leváltó OVI Suite-al.
Valószínűleg csak egy lépés választja el attól, hogy internetfelhő jellege legyen.
Képzeljük csak el, amint elsütünk egy fotót, az (az OVI-n kívül) rögtön felkerül a kedvenc web albumainkba is (pl:Flickr, Myspace), és pillanatokon belül megjelenik a számítógépünk képnézegető programjába. Persze ehhez el kell majd egy korlátlan mobilnet kapcsolat, de mindenképpen tetszetős a dolog.

Amúgy az OVI Suite, nem is rossz program, mindent tud amit a PC Suite tudott, sőt egy lépésben rakhatunk át videót a telefonra, a konvertálást és a többi dolgot magától megoldja.
Én bízok benne, hogy ezúttal nem hanyagolják el az egészet, és egy valóban hasznos szolgáltatás jön létre. Addigis az én AppStore-om a nokiaprogramok.hu :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobile4me.blog.hu/api/trackback/id/tr141075966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása