Friss topikok

  • Mobilefan: Csak a 4.1-es (vagy újabb) szoftverrel. Úgynézki az Apple-nek 2010-ben sikerült felébrednie. (2010.10.24. 00:32) Nokia BH-504
  • Mobilefan: @tammasibela: Azt azért nem mondanám hogy mindig le voltak maradva, és főleg nem tudásban. 2007 el... (2009.08.15. 00:48) Mi a baj(om) a Nokiával?
  • tammasibela: Egy barátomnak is ilyen van, eléggé jó telefon, nagyon jól kézre áll. És elég okos is. ---------... (2009.08.10. 19:08) Az 5800 és az új rendszer
  • Mobilefan: A jobboldali link anjánlóban kell körülnézni(iPmart, Nokiaprogramok). Nem egyszerű rászenvedni, a ... (2009.08.06. 00:30) N-gage 5800-án

Az M$ már most elcseszte

2009.10.12. 15:49 Mobilefan

Persze titkos aduászai lehetnek bárkinek, de az utóbbi hónapok hírei alapján komoly gondban lesznek Redmondban. Mindenki kiterítette a kártyáit, világosan látszik a jövő irányvonala, amik úgy néz ki legvadabb álmaimat is teljesíteni fogja.

 

Mi is volt az álom?

Mindig is szerettem az elektronikus zenét, így beszereztem még 2004 környékén egy USB-s keverőpultot, hogy mixelhessek saját és barátaim örömére. Igen ám, de itthonra még csak éppen akkoriban kezdett begyűrűzni a „laptop láz”, és bár itthon még nem volt ilyen masina, és egyből elképzeltem a legjobb konstrukciót.


Egy olyan laptopot képzeltem el, ami kicsi mint egy A5-ös lap, a kijelzője visszaforgatható és érinthető lett volna, hogy tudja a digitális potmétereket csavargatni. Ez mára is csak részben valósult meg sajna, kis netbook-okat már lehet kapni, de az érintőkijelző még luxus. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy az ilyen gépeken kínált Windows XP érintésügyileg analfabéta és csak a nemsokára debütáló Windows7-t lehet kényelmesen használni tapizással.
 
Hova tovább?

Ha jól végiggondoljuk kiderülhet, mindenki a zsebünkre pályázik. Persze nem csak a pénzre amit benne rejtegetünk, hanem pusztán a pozícióra. A PC-gyártók lassan belátják, hogy hatalmas lehetőség van abban hogy a mobilunkat mindig magunkkal cipeljük, a mobilgyártók pedig kezdenek rájönni hogy tudás ügyileg már csak a hobbiPC-t lehet bekebelezni, mert már minden más hobbieszközt felfaltak (MP3, diktafon, kamera, stb)
Jó hardver eszközeink már vannak, már csak egy jó szoftver kéne, ami kihasználná az eszközöket.
A jövő, egy 5 colos eszköz ami minden pillanatnyi igényünket kielégíti, és egy médiaszerver otthonra, amivel a komolyabb elvárásainkat is kielégíthetjük.

Intel: A processzorgyártó már jól látja, hogy a kis teljesítményű processzoraihoz túl nehézkes a Windows használata (Win7-el is). A rendszer lassan indul, készenléti állapotban is horribilis energiát vesz fel, több program egyidejű használatakor a gép iszonyatosan belassul.
Mit csinál az Intel? Linuxot fejleszt Moblin névvel, ami gyors indulást és egyszerű használatot ígér. Egyszer talán lesz is belőle valami, csak hát az emberek ragaszkodnak a Windows-hoz, még az is aki tényleg csak szörfölni szeretne a netbook-jával.
 
 
 
Nokia: mostanra elmondatjuk, hogy a finnek minden kategóriában képviseltetik magukat. Mielőtt végleg összekuszálódnának a hordozható eszközök típusai, a Nokia beleugrott a netbook gyártásba.
Miért is jó ez nekik? Pusztán tapasztalat szerzés. Amíg nem dől el, hogy ultra kicsi laptopokat, vagy nagyra nőtt telefonokat fogunk maguknál hordani, addig is fel tudnak valamit mutatni. Ráadásul, amíg meg nem szoktatják az új mobil eszközeikkel (N900 és jövőbeni társai) a linux használatát, addig nem zaklatja a hobbiPC-nket pingviniségekkel. Viszont a háttérben együtt dolgoznak az Intel-lel, összeolvasztják a saját linux rendszereiket, így egy olyan kiváló rendszerhez jutunk majd, ami egyaránt megállja a helyét PC-n és mobil eszközön is. Briliáns ötlet.
 
 
 
Google: Hardvert nem gyárt a keresőóriás, de szoftverben nagyon otthon van. Azt már jó ideje tudhatjuk, hogy mobil operációs rendszert fejleszt, sőt idén már több ilyen rendszerű mobil is megjelent. A WindowsMobile-hoz képest egy kiváló, rugalmas, a kor igényeinek megfelelő, és gyors rendszerről van szó. Nemhiába, szinte az összes mobilgyár tervezi hogy ilyen rendszerű mobilt készít.
De a PC kategóriában 100%-ig rá vannak utalva a Windows egyeduralmára. De mivel ők meglátták hogy hatalmas biznisz van kibontakozóban, és hogy az asztali Windows túl lomha a kis gépekhez, ezért ők is saját operációs rendszer fejlesztésébe kezdtek. Ez lesz a Chrome OS. Egyenlőre még nem sokat tudni róla, de a piac már nagyon várja a megjelenését.
 
 
HTC: A tajvani cég, csak a hardver gyártással van elfoglalva, de világosan látszik a tendencia. A cég egyre kevesebb eszközét szállítja WindowsMobile-al. Az ok egyszerű. Hiába lett felhasználóbarátabb az új Windows Mobile 6.5, még továbbra is lassú, és nehézkes, és továbbra is vannak ujjal megnyomhatatlan menüpontok. Két okból nem pakolnak minden mobiljukra Android rendszert. Elsősorban azért mert a legjobb navigációs programok még mindig az M$ platformján futnak, és persze a felhasználók makacssága is rátesz egy lapáttal.
Nézzük csak meg a HTC HD2 készüléket, szegényeknek úgy kellet beleerőszakolni a WindowsMobile rendszerbe a multitouch használatot....


Toshiba: A buliból ők sem maradnak ki, az ő jövőképük teszik a legjobban. Egy kinyitható eszköz két képernyővel. Kiváló!


Apple: A hosszú ideje keringő pletykák szerint ők is egy 10 colos tablet géppel állnak elő. Igazság szerint itt is ugyanaz maradt a kérdés. Egy nagyra nőtt mobil eszközt kapunk(egy nagy iPhone), vagy esetleg egy mini PC-t (ohh, bocsánat mini MAC-et).

Egy biztos, a mobilok méretei növekednek, a hobbiPC-k méretei csökkenek, eközben tudásban is egyre jobban megközelítik egymást. Az összecsapás elkerülhetetlen lesz. És úgy látom jelenleg csak az M$-nek nincs megfelelő rendszere a középkategóriára. Persze az is lehet hogy titokban készülnek valamire....


(5 év múlva már nem lesz szokatlan látvány)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobile4me.blog.hu/api/trackback/id/tr651445258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása